top of page
Zoeken

Behandelingen bij shivers en kramperigheid bij paarden

Bijgewerkt op: 8 mei

hanetred bij paarden


Overzicht:

  1. Hoe ondersteunt Equine CranioSacral Therapy bij neuropathieën?

  2. Shivers, hanetred en krampbeen begrijpen.

  3. Symptomen van achterhand problemen bij paarden

  4. Consult & Afspraak



Equi Craniosacraal therapie kan helpen bij management en het verminderen van achterhand neuropathieën zoals shivers of kramperigheid/hanetred.


Craniosacraal therapie werkt met zachte technieken om de mobiliteit en fasciale spanning in het craniosacrale systeem -het hoofd, de wervelkolom en het sacrum -te herstellen, en druk op specifieke zenuwen die verantwoordelijk zijn voor aansturing van spieren in dit systeem te verminderen. Door spanningen en restricties in de fascia en spieren te mobiliseren, helpt de therapie om spieren en bindweefsel soepeler te maken, wat leidt tot een verbeterde uitlijning van de wervelkolom, het sacrum, en de schedelstructuren. Deze therapie maakt geen gebruik van gewrichtsmanipulaties en andere zware technieken, wat het uiterst geschikt maakt bij kwetsbare situaties, zelfs voor veulens.


Shivers, hanetred en krampbeen begrijpen.

We duiken dieper in op de materie van spierfuncties en zenuwfuncties.


Neuropathieën in de achterhand worden vaak veroorzaakt door een verkeerde uitlijning van de rugwervels waarbij lokaal een verhoogde druk op de zenuwen wordt uitgeoefend, specifiek de nervus ischiadicus, die bij L5 begint als zenuwwortel en doorloopt naar de grote foramen -de zenuwholtes van het sacrum -waar de zenuw het sacrum verlaat en vervolgens achterlangs het SI-gewricht zich naar de spieren vertakt.



Hanetred / krampbeen bij paarden anatomie
Achterhand Anatomie Van Paarden ©Horses&Humans - Melanie Schelfhout

De spinale zenuwwortels bij L5, L6, S1 en S2 komen samen om de nervus ischiadicus te vormen. De zenuw loopt van de wervelkolom naar het sacro-ischiadisch ligament; hij passeert door het grote foramen ischiadicum aan de laterale kant van het ligament onder de bilspier naar het kleine foramen ischiadicum. Vandaar loopt de zenuw ventraal onder de diepe bilspier, diep in het been, tussen de biceps femoris en de hamstringgroep, verder naar de extensoren.


Simpel gezegd, de functie van deze zenuw is motorisch, wat inhoudt dat de zenuw voor de aansturing van de achterhandspieren zorgt. Veranderingen in de uitlijning van het sacrum of de wervelkolom creëert Durale spanningen en oefent stress uit op deze specifieke zenuw

en beïnvloedt daarnaast ook de posities van de SI-gewrichten en als gevolg de posities van de gewrichten in de ledematen. Een verandering in de posities van de gewrichten kan de ischiadische zenuwfunctie belasten en een verstoring in de motoriek van deze spieren veroorzaken, hier spreekt men van ischiadische zenuwcompressie, wat vaak terug te zien is bij lumbosacrale subluxatie, bekken asymmetrie, gewrichtscompressie, of sacrale torsie.


Pijn ontstaat door irritatie of ontsteking van de ischiadische zenuw ten gevolge van een hoge belasting en kan constant of afwisselend aanwezig zijn. De pijn zit langs het verloop van de zenuw en kan worden gevoeld in de rug, bilspier, knie en het distale deel van het been. De pijn straalt alleen naar beneden uit en kan leiden tot verminderd vermogen, verminderde reflexen en gevoelsverlies in het bijbehorende zenuwgebied. Ook kan er sprake zijn van gangproblemen zoals op de teen landen, het doorzakken van het been en het slepen van de teen. De symptomen hangen af van welk deel van de zenuw bekneld of geïrriteerd is. Er kan ook sprake zijn van vroegtijdig trauma vlak na de geboorte, of een geboorteafwijking.


Achterhand problemen bij paarden wordt vaak merkbaar doordat ze zich niet kunnen verzamelen, vooral in de galop. Wissels kunnen moeilijk zijn en kunnen gepaard gaan met vluchtgedrag of bokken. Het paard kan ook met de teen slepen of struikelen. Het paard heeft vaak moeite met heuvelafwaarts bewegen, wat een wiebelige achterhand kan suggereren. Andere fysieke symptomen kunnen zijn:


Inactieve spieren TFL

Doorzakken van het been

Stuiptrekkingen in de spieren

SI-gewrichts problemen

Ongebalanceerde (onder)beenstand / uitlijning van de gewrichten in het been

Overbelasting op de voorhand: over de schouder of knie

Blessures, kreupelheden

Ligamentschade / peesschade

Opvlammingen / ontstekingen

Het paard kan moeilijk stilstaan

Het paard kan moeilijk de benen optillen bij de hoefsmid

Spier verval in de achterhand

Spier hypertonie

Asymmetrische spierontwikkeling



Meestal is het beoordelen en behandelen van de achter partij alleen niet voldoende om een duurzaam en gewenst resultaat te behalen. De bewegingssystemen van de wervelkolom en het hoofd zullen in zijn geheel onderzocht moeten worden om de botten goed uit te kunnen lijnen. Door spieren, fascia en bindweefsel te mobiliseren is het in veel gevallen zelfs mogelijk om de behandelingen bij neuropathie en pathologie te laten slagen. Hoe langer het paard kampt met een onbalans, hoe hoger de kans bestaat dat symptomen kunnen accumuleren. Het aantal behandelingen als ook de resultaten van de behandelingen hangen sterk af van de situatie van het individu.


De oorspronkelijke craniosacraal technieken richten zich op het herstellen van de vrije stroom van neurologische informatie, zowel van het hoofd als van het lichaam. Door de bewegingsvrijheid van de schedelbeenderen en de wervelkolom te verbeteren, kan craniosacraal therapie de neurologische functie aanzienlijk verbeteren.


Paarden met neuropathieën kunnen ook stress of spanning ervaren door andere factoren, wat de symptomen kunnen verergeren. Craniosacraal therapie heeft een kalmerend effect en kan helpen bij het verminderen van stress, waardoor het paard zich meer ontspannen en evenwichtig voelt. Dit kan direct de symptomen van neuropathiën verminderen.


Klachtvraag bespreken? Vraag een gratis consult aan:


Afspraak maken? Bij neuropathie is het aan te raden om gebruik te maken van het 'Total Care' pakket, bestaande uit 7 behandelingen met een interval van 3 tot 4 weken.


Disclaimer: Craniosacraal therapie is geen vervanging voor veterinaire zorg, maar een aanvullende behandeling dat zonder overleg met een dierenarts kan worden toegepast. Paarden die aanvullend zijn verzekerd kunnen een deel van de behandelskosten vergoed krijgen wanneer de professional is aangesloten bij het CAT-register.


 
 
 

Yorumlar


Craniosacraal therapie

©2023 Horses&Humans - Advanced Equine Craniosacral Therapy

Melanie Schelfhout - KVK nummer: 90420292

Education References

Maureen Rogers - Equine Craniosacral workshops 1-5

Open College Of Equine Studies: Level 4 Equine Anatomy & Physiology 

bottom of page