Ondersteuning Bij Ataxie Bij Paarden
- ©Horses&Humans | Melanie Schelfhout
- 6 dagen geleden
- 6 minuten om te lezen
Symptomen
Oorzaken
Diagnose en behandeling
Geen duidelijke oorzaak, wat nu?
Wanneer GEEN craniosacraal behandelingen
Wanneer WEL CranioSacraal behandelingen
Equi CranioSacraal Therapie: de beste optie voor paarden met ataxie
In de praktijk: Een paarden cliënt met atactische symptomen behandelen
Cranium analyse
Vóór en Na foto's
Video: Release reactie na het opheffen van spanningspatronen in het cranium
Ataxie bij paarden is een complex fenomeen die de coördinatie en balans van een paard beïnvloedt. De neurologische symptomen ontstaan door een verstoring in de sensorische en motorische zenuwgeleiding, waardoor signalen vanuit de hersenen of het ruggenmerg niet goed worden doorgegeven aan de hersenen en spieren. Dit leidt tot problemen met balans, beweging, coördinatie en ruimtelijk inzicht. In deze blog lees je wat ataxie is, welke symptomen je kunt herkennen, wat de oorzaken zijn, en welke stappen je kunt ondernemen bij het ontdekken van atactische symptomen.
Ataxie bij paarden uit zich in een verminderde coördinatie en een gebrek aan balans. Het paard heeft moeite om te bepalen waar zijn lichaam zich in de ruimte bevindt, wat resulteert in onregelmatige bewegingen. Ataxie kan één been beïnvloeden, maar treft vaak meerdere benen. De aandoening kan variëren van mild tot ernstig, waarbij milde gevallen soms moeilijk te herkennen zijn.
Symptomen van ataxie
De symptomen van ataxie kunnen variëren afhankelijk van de oorzaak en ernst van de aandoening. Enkele veelvoorkomende tekenen zijn:
Slingeren bij rechtlijnige bewegingen.
Zwaaien met de benen of een onregelmatige gang.
Neiging tot omvallen of steunen tegen een muur.
Ongecoördineerde oogbewegingen, zoals 'drijvende' pupillen bij het volgen van objecten.
Spierspasmen in de ooglidspieren of frequent snel knipperen.
Vertraging in beenbewegingen.
Specifieke symptomen zoals 'wobbler'-syndroom, hanetred of shivers.
Bij milde vormen van ataxie zijn de symptomen vaak subtieler en uiten ze zich in rijtechnische problemen, maar kunnen ook goed een gevolg zijn van spierstijfheden of hoefproblemen. Laat het paard dus grondig nakijken door een deskundige.
Terugkerende kreupelheden of onregelmatig lopen.
Moeite met verzameling of tempowisselingen (vooral van galop naar draf).
Stijfheid in de hals of moeite met inbuigen.
De symptomen verergeren vaak als het paard vermoeid is. Een goed bespierd paard kan de verminderde coördinatie soms deels compenseren, waardoor de aandoening minder opvalt.
Oorzaken van Ataxie
Ataxie kan door verschillende factoren worden veroorzaakt, waaronder:
Significant trauma, zoals een compressie op schedelstructuren zoals het temporaal been, het wiggenbeen of parietaal been, wervelsubluxatie of gewrichtscompressie (zie praktijk voorbeeld).
Degeneratie van het zenuwstelsel.
Ontstekingen in het hersen/ruggenmergvlies
Ontsteking in het binnenoor
Toxinen, bijvoorbeeld via slechte kwaliteit voer.
Chronische nutriënten tekort, bijvoorbeeld vitamine E en magnesium citraat
Infecties, zoals rhinopneumonie, die verlamming of verzwakking kunnen veroorzaken.
In gevallen van fysiek trauma kan significante druk of schade op de zenuwbanen leiden tot verlammingsverschijnselen.
Diagnose en behandeling
Het diagnosticeren van ataxie vereist een grondig klinisch en neurologisch onderzoek door een dierenarts. Vooral bij milde gevallen kan ataxie worden verward met vage kreupelheidsklachten of andere fysieke problemen. Een bloedafname, bewegingsanalyse, neurologische tests en beeldvorming (zoals röntgenfoto’s, echo of MRI) kan helpen om de locatie en oorzaak te achterhalen.
Behandeling hangt af van de onderliggende oorzaak. In sommige gevallen kan Equi CranioSacraal Therapie, medicatie of aanpassingen in management (zoals rust en voldoende vrije beweging of dieet) helpen. Bij ernstige neurologische schade kan volledige genezing echter moeilijk en langdurig zijn.
Als je vermoedt dat je paard ataxie heeft, neem dan zo snel mogelijk contact op met een dierenarts voor een klinisch onderzoek. Vroegtijdige diagnose is cruciaal om verdere schade te beperken en de juiste behandeling te starten.
Geen duidelijke oorzaak gevonden, wat nu?
Als een klinisch onderzoek geen duidelijke oorzaak aanwijst, kan aanvullend onderzoek naar indicaties van schedel- of wervelcompressie door een CranioSacraal expert nodig zijn om de exacte locatie van de zenuwverstoring te achterhalen en te behandelen.
Wanneer geen CranioSacraal behandelingen:
Tumoren
Virussen
Ontstekingen in de zenuwen
Ontstekingen in het hersen of ruggenmergvlies
Degeneratieve aandoeningen
Tumoren, ontstekingen en virussen dienen eerst te worden behandeld door de paardenarts. Zodra het paard vrij is van bovenstaande, en de atactische symptomen nog aanwezig zijn, kan men overschakelen op CranioSacraal Therapie behandelingen.
Wanneer wel CranioSacraal behandelingen?
Bij ataxie waar geen sprake is van een tumor of degeneratieve zenuwaandoening is Equi CranioSacraal Therapie de meest geschikte en vaak effectieve aanvullende behandelmethode. Het is belangrijk om een gekwalificeerde en ervaren therapeut in te schakelen die begeleiding kan bieden bij het achterhalen en onderbouwen van mogelijke onderliggende oorzaken. Hoewel CranioSacraal Therapie absoluut geen vervanging is voor een veterinair onderzoek, kan het een waardevolle aanvulling zijn op de behandeling en nieuwe inzichten bieden, vooral bij chronische gevallen.
Overweeg een revalidatie traject onder begeleiding van een gespecialiseerde Equi CranioSacraal therapeut om specifieke oorzaken zoals schedel- of wervelcompressie te adresseren en te behandelen. Ook wanneer paarden klinisch zijn uitbehandeld en nog kampen met balansproblemen kan Equi CranioSacraal Therapie een opmerkelijke verbetering van levenskwaliteit bieden. Bij complexe gevallen zoals ataxie, dient men rekening te houden met minstens 7 therapie behandelingen met een interval van 3 weken. Normaliter zijn de eerste veranderingen merkbaar na de eerste 3 behandelingen.
Hoe Equine CranioSacraal Therapie Kan Helpen
Craniosacraal therapie is een lichte, manuele behandelmethode die gericht is op het herstellen van de mobiliteit en balans in het craniosacrale systeem, dat bestaat uit de verbindingen van schedel structuren, de wervelkolom en het sacrum. Bij paarden met ataxie helpt deze therapie om mogelijke oorzaken zoals temporale schedelcompressie of wervelsubluxatie aan te pakken.

De subtiliteit van deze manuele therapie maakt het een zeer geschikte ondersteuning voor paarden in een kwetsbare situatie. De gespecialiseerde CranioSacraal Therapie kan diep genestelde spanningen en blokkades in de schedel en wervelkolom zonder manipulaties verminderen, wat de druk op zenuwen kan verlichten en de zenuwgeleiding kan verbeteren. Dit kan leiden tot een betere coördinatie en balans, vooral bij paarden waarbij onbalans wordt veroorzaakt door fysieke compressies.
Let goed op subtiele veranderingen in de beweging of het gedrag van je paard en houd rekening met factoren die het paard terug uit balans kunnen brengen.
In de praktijk: Een paarden cliënt met atactische symptomen behandelen
Een paard met ataxie, zonder duidelijke oorzaak vastgesteld door de dierenarts, werd onlangs behandeld. Als Equi CranioSacraal Therapeut ligt mijn focus niet op het stellen van een diagnose, maar op het observeren van fysiologische reacties ten gevolge van onbalans in het lichaam. Mijn werk draait om de connectie tussen bindweefsel, gewrichten en neuromusculaire systemen.

Cranium analyse
Na de cranium analyse was er duidelijk asymmetrie in de temporale beenderen te zien, en bleek dat de temporale, frontale en sphenoidale botten druk uitoefenden op onderliggende craniale structuren: het TMJ en betrokken craniale zenuwen.
Het sphenoidale bot, een sleutelstructuur in de basis van de schedel, speelt een grote rol bij oogmotoriek en visuele verwerking. Trauma aan het temporale bot kan deze structuur beïnvloeden, wat leidt tot bewegingsbeperkingen, zenuwirritatie en coördinatieproblemen.
Door deze compressie had het paard moeite met eye-tracking (oog opvolging), met lichte nystagmus-achtige bewegingen waarbij de pupillen bij een horizontale beweging heen en weer 'drijven'. Dit wijst op problemen met de integratie van evenwicht en zicht. Dit spanningspatroon werd verzegeld door strakke, slecht doorbloedde spieren en fascia verkleving op het frontale been onder de huid.
Beelden Vóór en Na de behandeling

- Direct Voor en Na de behandeling: De huid en haar structuur oogt vitaler en gevoed. Verbeterde symmetrie van de temporale beenderen en tussen de oren. Definitie van de botstructuren worden beter zichtbaar, wat verbeterde mobiliteit in de schedelbeenderen impliceert.
Na het behandelen van de craniale structuren -temporale en sphenoidale botten -volgde een spontane release reactie. Het paard bewoog de kaak met een links-rechtse beweging. Spanningen in de fascia en spieren die de mobiliteit in de schedelstructuren belemmerden, werden door het paard losgemaakt via het zelfstandig stretchen van de tong, de kauwspieren en de nek.
Link voor de video:
Er waren direct subtiele verbeteringen in gedrag, postuur, oogbeweging, schedelsymmetrie en motoriek in de ledematen te zien.
Ben je opzoek naar hulp van een deskundige? Vraag een gratis consult aan en ik help je graag verder!
Direct een behandeling inplannen? Vul het afsprakenformulier in en ik neem spoedig contact met je op.
Wijzer geworden van deze blog? Help anderen met paarden met onverklaarde symptomen van ataxie. Delen wordt zeer gewaardeerd!
Bình luận