top of page

Equine Temporomandibular Joint (TMJ) Therapie
De unieke combinatie van Equi Craniosacraal Therapie en NBD gebitsbehandelingen bevat een paard vriendelijke formule waarmee lichte tot ernstige restricties in het kaakgewricht kunnen worden behandeld en gerevalideerd.
Het kaakgewricht speelt een sleutelrol in de vitaliteit, balans en biomechanica van het lichaam, en heeft een aanzienlijke invloed op de levenskwaliteit en levensduur van paarden. Het opmerken van restricties in het kaakgewricht kan er voor zorgen dat ontwikkelingen voorkomen kunnen worden, of zelfs omkeerbaar worden gemaakt.
Paarden communiceren voortdurend en elke reactie, beweging en handeling geeft informatie over de situatie van het individu. Bij onderstaande chronische of terugkerende signalen is het raadzaam om een consultatie aan te vragen.
TMJ therapie voor paarden gebeurt manueel met het behandelen van articulerende bewegingssystemen.
Lees meer over het TMJ systeem...
Signalen in bewegingspatronen
Evenwichtproblemen
Hoofdkanteling
Hoofd wijkt consequent naar links of rechts
In de hand hangen
Lusteloosheid
Problemen met inbuigen
Snel vermoeid
Spierverval in de nek, rug of achterpartij
Voortdurend struikelen
Voortdurend met het hoofd omhoog lopen
Voortdurend spanning vasthouden
Terugkerende signalen in consumptiepatronen
Chronische gewichtsverlies
Eten met de mond open / smakken / proppen maken / voedsel morsen
Geen eetlust
Klikgeluiden tijdens het kauwen
Maagzweren
Ontlastingsklachten
Slokdarmverstopping
Slokdarmvernauwing
Speekselverlies via de mond
Tong vaak uit de mond, overmatige tong activiteit
Tandenknarsen
Voortdurende spijsverteringsklachten
Vermagering
Zwelling rond het kaakgewricht en voorhoofd

De wetenschap helpt ons te begrijpen dat biologische organismen zelforganiserende en zelfherstellende systemen zijn, bestaande uit veel onderling-afhankelijke delen, zoals bewegingssystemen, weefsels, cellen en moleculen.
Een complex systeem heeft eigenschappen die ontstaan uit de interactie van de samenwerkende structuren, niet uit de eigenschappen van de losse componenten. Als losse componenten veranderen, bijvoorbeeld na trauma of gebitscorrecties, verandert ook de samenwerking van de systemen, wat invloed heeft op zaken zoals lichaamshouding, mobiliteit, spijsvertering en prestaties.
Het kaakgewricht van paarden is dus onderdeel van een samenwerkend geheel: Het stomatognatische systeem.
Het stomatognatische systeem is het geheel van structuren en functies die betrokken zijn bij de orale en mandibulaire (kaak) systemen. Het stomatognatische systeem bestaat uit de volgende hoofdonderdelen:
-
Kaakgewrichten (TMJ - temporomandibulair gewricht)
-
Spieren van het kauwapparaat
-
Tongspieren
-
Slikspieren
-
Tanden
-
Weefsels in de mondholte
-
Zenuwen
-
Verhemelte
-
Keelspieren
-
Voorste deel van de thorax
-
Cervicale wervels
-
Trapezius
-
Nekspieren
De kaakgewrichten verbinden de kaak (mandibula) met het schedelbeen (temporal bone) aan beide zijden van het hoofd. Deze gewrichten stellen de kaak in staat om te bewegen.
Er zijn verschillende spieren in het kauwapparaat die de beweging van de onderkaak ondersteunen. Deze spieren werken samen om de kaak te openen en te sluiten, van links naar rechts en van voor naar achter te bewegen. Deze bewegingen zorgen voor het afslijten van de kiezen, grazen en het malen en kauwen van voedsel.
Tanden spelen een essentiële rol in de functie en belasting van het TMJ en het consumeren van voedsel.
De mondholte bevat naast de tanden en tong ook andere weefsels zoals de verhemelte en larynx die betrokken zijn bij de kauw en slikfunctie.
De tong is een veelzijdig orgaan dat een rol speelt bij de manipulatie van voedsel in de mond en het helpen bij de slikbewegingen. Tongspieren zijn van essentieel belang voor de voedselverplaatsing van de mond naar de maag.
De speekselklieren produceren speeksel, dat helpt bij het verwerken en afbreken van voedsel tijdens het kauwen, en het vergemakkelijkt ook de slikbewegingen. Speeksel neutraliseert daarnaast maagzuur. Maagzuur bij paarden wordt continu wordt aangemaakt, terwijl speeksel alleen tijdens het kauwen wordt aangemaakt.
Slikmechanisme
Het slikken bij paarden is een gecoördineerde actie die verschillende spieren en het hyoïdapparaat zelf vereist. Tijdens het slikken bewegen de spieren die verbonden zijn met het hyoïdapparaat om het voedsel door de slokdarm naar de maag te verplaatsen. Het hyoïdapparaat zelf beweegt als een eenheid, ondersteund door de tong en de spieren van de keel.
Het hyoïdapparaat en de betrokken spieren werken samen om de tong te positioneren voor voedselverplaatsing. De uitlijning van het hyoïdapparaat bij paarden is essentieel voor een goed slikmechanisme en wordt ondersteund door een complex netwerk van spieren die bijdragen aan de mobiliteit van de tong, de kaak en de keel.
Verhemelte en keel
Het harde en zachte verhemelte helpen bij de scheiding van de neusholte en mondholte, en zijn betrokken bij de slikreflex en de stem. De keel (farynx) speelt een rol in het slikken en de spieren die daarmee verbonden zijn helpen om voedsel naar de slokdarm te verplaatsen.
Het stomatognatische systeem werkt dus als een geïntegreerd systeem van gewrichten, botten, tanden, spieren, ligamenten, zenuwen en bindweefsels die samenwerken om deze vitale functies uit te voeren. Problemen binnen dit systeem kunnen bij zowel paarden als mensen leiden tot diverse TMJ klachten, tongproblemen, evenwicht problemen, slikproblemen, chronische spijsverteringsproblemen of slaapproblemen.
bottom of page